Langedijk Centraal


Vijf jongerenwerkers uit Langedijk gaan woensdag 6 februari op pad naar Zweden. Ze onderzoeken daar drie dagen lang de manier waarop Zweden omgaat met gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. De jongerenwerkers bekijken hoe ze elementen van emancipatie kunnen gebruiken om in Langedijk en omgeving tot verbetering te komen.

De reisbestemming is goed gekozen. Zweden is voorloper op het gebied van feminisme en het weerbaarder maken van meisjes. Dit onderwerp is zelfs een vast onderdeel van het schoolsysteem. Hierdoor ervaren de meeste jongens en meisjes in Zweden gelijkheid als normaal. De jongerenwerkers hopen tijdens hun verblijf te leren van het feminismebeleid van Zweden en de manier waarop jongerenwerk en onderwijsinstanties bijdragen aan gelijkheid van mannen en vrouwen en mensen van verschillende afkomst, geloof, huidskleur en seksuele voorkeur. Het preventief insteken op gelijkwaardigheid en de bewustwording ervan kan problemen als loverboyproblematiek, jongens en meisjes die criminaliseren, exposing en sexting op social media tot aan ongelijkheid op de arbeidsmarkt minimaliseren.

De deelnemers bezoeken tijdens hun reis onder andere een jongerencentrum en een middelbare school. Verder interviewen ze een vrouw die een toppositie bekleed in het bedrijfsleven en bezoeken ze een organisatie die zich bezighoudt met feminisme. De vraag is hier: wat heeft hun werk opgeleverd? Na thuiskomst laten de jongerenwerkers hun belevenissen zien in een zelfgemaakte documentaire. Ook presenteren zij hun bevindingen op 8 maart tijdens de Internationale Vrouwendag. Jongeren en vertegenwoordigers van de HAL-gemeenten en scholen zijn daarbij aanwezig.

Burgemeester Leontien Kompier en jeugdzorg- en jongerenwethouder Marcel Reijven nodigden de jongerenwerkers onlangs uit voor een gesprek over het project in het gemeentehuis. Zij juichen het project toe en zijn benieuwd naar de bevindingen van de jongerenwerkers in Zweden en de vervolgstappen die zij in Langedijk kunnen en willen maken. Kompier: “Ik hoop dat de vooruitstrevende ideeën uit de Zweedse samenleving over emancipatie en de praktische aanpak ervan ook Langedijk inspireert. Mooi dat vooral onze jongeren zich hierin gaan verdiepen." De groep kreeg meteen een uitnodiging om na hun reis verslag te doen.

De reis is te volgen op de Facebookpagina van Jongerenwerk Langedijk en via het Instagramaccount @huiskamerlangedijk. (foto: Gemeente Langedijk)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl