Ze zijn er gedoopt, getrouwd of hebben daarvandaan geliefden naar hun laatste rustplaats gebracht. Veel inwoners van Sint Pancras koesteren warme herinneringen aan de Witte Kerk in Sint Pancras. Maar aangezien er steeds minder mensen naar de kerk komen en de kosten wel betaald moeten worden, wordt de kerk nu van de hand gedaan.

"Er wordt hier al 500 jaar gekerkt dus het is heel emotioneel", zo laatJaap Purmer van de Vrienden van de Witte Kerk aan mediapartner NH weten. Tijdens de open dag kunnen mensen een kijkje komen nemen in de kerk. Naast het monumentale gebouw uit 1550 worden ook het bijgebouw De Rank, het kerkhof, de tuin en het baarhuisje verkocht.

De verkoop valt veel kerkgangers zwaar, maar het is niet anders volgens Jaap Purmer. "De exploitatie van deze kerk kost 25.000 euro per jaar. Dat moet opgebracht worden door een steeds kleiner aantal kerkgangers. Het is niet meer op te brengen." De Witte Kerk in Sint Pancras is niet de eerste en zeker niet de laatste kerk die verkocht wordt. Gerrit Kolkman van het Kantoor der Kerkelijke Goederen is gespecialiseerd in de verkoop en herbestemming van godshuizen.

Hij wil nog geen prijskaartje aan de kerk hangen. "De prijs laten we in het midden. We hebben het liefst dat er iemand komt met een mooi plan. De bieding is van secundair belang." Het doel is om de kerk een cultureel maatschappelijke invulling te geven. "Je kunt bijvoorbeeld denken aan een expositieruimte of een bibliotheek."

En zo denkt Jaap Purmer er ook over. Als het aan hem ligt komen er zeker geen appartementen of winkels in de kerk. "Het moet wel in deze gemeenschap passen."
Bekeken: 4329x