Langedijk Centraal


PWN heeft samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor het tweede jaar op rij de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘schoon water’ gewonnen met hun ontwikkelingsproject New Hart. PWN-drinkwatertechnoloog Ruud van der Neut: "Heel gaaf dat de circulaire ambities van PWN en HHNK weer worden beloond!"

Bestaande biologische zuiveringsconcepten produceren afvalwater dat maar net schoon genoeg is om te lozen. Dankzij de New Hart-zuivering die de PWN en HHNK samen ontwikkelen zal afvalwater wél hergebruikt kunnen gaan worden. Het water wordt van grof naar fijn gezeefd met een harkrooster, een fijnzeef en diverse drinkwatertechnologieën.

"Met keramische membranen houden we eerst bacteriën tegen. Daarna volgt nanofiltratie, die zelfs medicijnmoleculen, microplastics en antibiotica resistente genen tegenhoudt", legt Van der Neut uit. "Na de nanofiltratie blijft er water over dat alleen nog wat zouten en alle stikstof bevat. Die stikstof moet er dan nog uit middels ionenwisseling. Na nog een laatste bewerking houden we dan een hoogwaardige waterkwaliteit over en stikstof die we kunnen hergebruiken."

De zuivering levert niet alleen drinkwater op maar ook ammoniak, PO4 fosfaat én groen aardgas. Het uitgefilterde 'concentraat' gaat namelijk door een 'superkritische' vergasser die het afval omzet in CH4, H2 en CO2.

Meer informatie is te vinden op waterinnovatieprijs.nl en pwn.nl.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl