De grootste jeugdbescherming en -reclassering organisaties in Noord-Holland kwamen niet tot een contract met 25 gemeenten in de provincie, omdat ze vinden dat de gemeenten voor 'een dubbeltje op de eerste rang willen zitten'. Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk horen daarbij. De zwaarste vorm van jeugdzorg is in die gemeenten voor 2019 nog niet geregeld, bevestigen de instanties aan mediapartner NH Nieuws.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg en moeten dan ook zelf tot overeenkomsten komen met aanbieders. De betreffende 25 25 gemeenten schreven samen een aanbesteding uit voor de komende zeven jaar, maar toen maandag de inschrijvingstermijn verstreek, bleek dat geen van de grote gecertificeerde jeugdzorgondernemingen zich had ingeschreven.

De William Schrikker Stichting, Jeugd- en Gezinsbeschermers en het Leger des Heils verzorgen op dit moment de jeugdbescherming en -reclassering in Noord-Holland, maar ze wijzen de nieuwe contractvoorwaarden af. De organisaties vinden de gemeenten krepserig en willen niet dat zorgmedewerkers verplicht worden elk uur te administreren. Dat zou ten koste van de kwaliteit van de zorg.

In elk geval de William Schrikkergroep, die momenteel 467 jeugdigen begeleidt, en de Jeugd- en Gezinsbeschermers hebben al meerdere malen aan de bel getrokken bij de verantwoordelijke wethouders maar dat leverde niets op. De William Schrikker Stichting stelde de gemeenteraden deze week op de hoogte van de patstelling.

Diverse partijen eisen uitleg van de verantwoordelijk wethouders. Onder meer de SP is hier provinciebreed boos over en schrijft in een persbericht. "De SP maakt zich hier ernstige zorgen over, omdat daarmee de continuïteit van de zorg aan een zeer kwetsbare groep kinderen en ouders in het geding komt."

Wethouder Jur Botter van Haarlem, die namens de 25 gemeenten de inkoop van de jeugdzorg coördineert, wil vooralsnog niet reageren. Via een woordvoerder van de gemeente laat hij weten eerst met alle andere 24 wethouders in overleg te willen.

Tussen Regio Alkmaar, die de HAL en BUCH-gemeenten representeert, en meerdere aanbieders boterde het vorig jaar al niet. Triversum, GGD NHN, Parlan, Kenter Jeugdhulp, Lijn 5 en Parnassia wilden meer geld, maar de Regio had een financieel expert ingeschakeld die stelde dat er best nog bezuinigd kon worden, met name op overheadkosten. De aanbieders stapten naar de rechter maar die droeg de partijen op om opnieuw te onderhandelen.
Bekeken: 2588x