Gemeente Langedijk heeft in de eerste helft van 2018 zo'n 6.000 euro moeten uitgeven aan reparaties als gevolg van vandalisme en vernielingen. Dat is minder dan verwacht, maar iedere euro is er natuurlijk eentje teveel. De afgelopen weken is er echter weer een toename in het aantal meldingen.

De vandalismemeter laat de financiële schade zien van moedwillige vernieling aan eigendommen van de gemeente Langedijk. Daders zouden die zelf moeten betalen, maar hen achterhalen lukt vaak niet. "Daardoor wordt de schade door ons allemaal betaald. Dat is vervelend en het kost de gemeenschap jaarlijks veel geld", stelt de gemeente Langedijk.

In de vandalismemeter zijn de kosten opgenomen van schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en gymlokalen. De kosten voor personele inzet zijn niet meegerekend en ook vernielingen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld aan straatmeubilair en verkeersborden en aan particuliere eigendommen zoals auto’s, zijn niet meegenomen.

Op locaties waar veel vandalisme plaatsvindt slaan gemeente, politie, jongerenwerk, schooldirecties en beheerders de handen ineen met een locatiegerichte aanpak. Daarbij is ook de hulp van bewoners belangrijk. Zij kunnen vandalisme direct melden via 112, zodat de politie achter de daders aan kan, of wellicht vernielingen voorkomen. Ook kunnen ze met elkaar en in het bijzonder kinderen in gesprek over vandalisme.

Zijn de daders al verdwenen, dan kan de politie evengoed nog gebeld worden via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Schade en vervuiling kunnen gemeld worden bij gemeente Langedijk via 0226-334433 of online via 'Melding doen'.
Bekeken: 2412x