Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


De 31-jarige Alkmaarder die gisteren om het leven kwam in de recreatieplas in Geestmerambacht zwom niet in veilig zwemwater. De man had een duik genomen in de Zomerdel, de grote plas in het recreatiegebied, zo laat Johan de Jong aan mediapartner NH weten.

Volgens de gebiedsbeheerder geldt de Zomerdel als 'open water'. "Dat brengt de nodige risico's met zich mee. De plas is daar twintig meter diep. Dat betekent dat het water flink koud kan zijn en dat je kramp kan krijgen." Het lichaam van de Alkmaarder werd uiteindelijk middenin de plas door duikers teruggevonden.

Bij Geestmerambacht zijn acht officiële zwemstrandjes. "Daar wordt het water gecontroleerd en is het maximaal anderhalve meter diep. Buiten deze plekken is de veiligheid niet gegarandeerd. Het is triest voor deze man en zeker voor zijn nabestaanden."

Het is niet verboden om in de Zomerdel te zwemmen. Vooral triatleten maken graag gebruik van de plas. "Die zwemmen dan van noord naar zuid. Dat is anderhalve kilometer. Dat zijn goed getrainde zwemmers en hebben ook negen van de tien keer een pak aan en een boei mee. Zij nemen de nodige voorzorgsmaatregelen."

Over de precieze doodsoorzaak van de Alkmaarder is nog niets duidelijk.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl