Gemeenten Heerhugowaard en Langedijk, politie, Halte Werk en woningcorporaties Langedijk en Woonwaard ondertekenden donderdag een convenant om adres- en woonfraude tegen te gaan. De aanpak van het onrechtmatig aanvragen van uitkeringen, toeslagen, kinderbijslag of studiefinanciering krijgt hiermee hoge prioriteit. Inwoners worden opgeroepen vermoedens van fraude te melden.

De partijen gaan woon- en adresfraude gericht bestrijden met een gezamenlijk plan van aanpak. Fraude binnen de Basisregistratie Personen (BRP) blijkt vaak de basis te zijn voor allerlei vormen van misbruik. Het kan ook een voorbode zijn van criminele activiteiten, zoals hennepkweek, mensenhandel en diverse vormen van uitbuiting. En dat kan weer voor overlast en een onveiligheidsgevoel in de buurt opleveren.

Burgemeesters Bert Blase en Leontien Kompier lichten toe: “Met een gezamenlijke, integrale aanpak kunnen we efficiënter en effectiever werken. Door gericht adressen te controleren en, waar mogelijk qua privacy, informatie te delen, krijgen we een beter beeld. Inwoners mogen van hun gemeente verwachten dat misbruik wordt aangepakt."

"We willen woon- en adresfraude tegengaan, maar uiteindelijk ook voorkomen'"  vervolgen de burgemeesters. "Naast het bestrijden van fraude bieden we daarom ook hulp of zorg waar nodig. Harde aanpak waar het moet, maar zachte aanpak waar het kan.” Daarbij doelen ze op bijvoorbeeld schuldhulpverlening als schulden de reden zijn voor een onjuiste inschrijving in het BRP.

Soms merken omwonenden niets van adres- en woonfraude, maar er kunnen ook signalen zijn, zoals dat er nooit iemand lijkt te zijn en dat de gordijnen altijd dicht zijn of ramen die zijn afgeplakt. Of dat er bijvoorbeeld veel verschillende mensen komen of dat er tekenen van hennepteelt zijn zoals brommende geluiden, vochtige ramen, veel afval en een vreemde geur.

Vermoedens van fraude kunnen naar gemeente Langedijk of gemeente Heerhugowaard gestuurd worden.

Ook landelijk krijgt woonfraude hoge prioriteit. In de nota ‘Rijksbrede Aanpak Fraude’ wordt het tegengaan van woon- en adresfraude als een belangrijk onderdeel van de algehele fraudebestrijding beschouwd. (fotograaf: Richard Rood)
Bekeken: 2667x