In juni besteedt KunstNetTV aandacht aan Bede-Vaart; een buitententoonstelling die op initiatief van Kunstuitleen Alkmaar door curator Jaap Velserboer vorm is gegeven. Omdat de Grote Kerk 500 jaar bestaat wordt de route over het Bolwerk omgetoverd tot een omgekeerde korte versie van de bedevaart naar Santiago de Compostela.

KunstNetTV filmde in de ateliers van kunstenaars Elisabet Stienstra en Anno Dijkstra terwijl ze een groot kunstwerk voor Bede-Vaart maken. Presentator Paula Dekker sprak met beide kunstenaars over hun werk, inspiratie en deelname aan deze kunstmanifestatie en bezocht met hen de plek waar hun werk komt te staan. Op het Bolwerk interviewde ze curator Jaap Velserboer. Kunstuitleen Alkmaar vroeg curator Jaap Velserboer deze kunstmanifestatie vorm te geven. De route op het Bolwerk deed hem denken aan een bedevaart.

De Grote Kerk bestaat 500 jaar en was ooit een vertrekpunt van de bedevaart naar Santiago de Compostela. Zowel de Jacobsstaf als -schelp zijn in de kerk te vinden. Voor Bede-Vaart vroeg Jaap Velserboer 12 kunstenaars een werk te maken dat aansluit bij het thema bedevaart. Van 24 juni t/m 9 september worden op het Bolwerk en bij de Grote Kerk 14 kunstwerken getoond. Onder meer 'heiligenbeelden', contemplatieve ruimtes en objecten die het begrip 'bedevaart’ verbeelden. Maar ook een slakkenhuisvormige kapel, een hoog cederhouten vrouwbeeld, een zegenend beeld van Micky Mouse en het wonder van St. Haab.

Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op kunstnet.tv
Bekeken: 2534x