Woensdag zetten Liane Jogems en Agnes de Haan, voorzitter en penningmeester van kopersvereniging De Ark,  hun handtekening onder een mantelovereenkomst met gemeente Langedijk. De kopersvereniging gaat via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zes woningen realiseren in Sint Pancras.

Aanjager is Stichting WOEL Langedijk (Wonen Op Eigen Locatie). De stichting gaf in 2012 aan woningen te willen realiseren op het terrein, waar vroeger het noodgebouw van de kerk ‘De Ark’ stond. Het gaat om een gemeenteveld van ongeveer 960 m².

Wim Dekker, WOEL-secretaris: “Bij CPO zijn de kopers gezamenlijk opdrachtgever, er is dus geen projectontwikkelaar bij betrokken. Daardoor kunnen de woningen goedkoper worden gerealiseerd. Daarnaast hebben de deelnemers veel zeggenschap over hoe de woningen eruit komen te zien.”

Begin 2016 werd onder begeleiding van WOEL de kopersvereniging ‘De Ark’ opgericht. In augustus 2017 was deze compleet en kon het traject met de gemeente worden voortgezet.

Dekker: “Het was een proces van vallen en opstaan, want het was voor zowel de gemeente als voor ons geheel nieuw. Ook haakten regelmatig aspirant-kopers af. Maar nu zijn er zes die gezamenlijk dit avontuur willen aangaan. Heel leuk om te zien hoe enthousiast zij zijn.”

Wethouder Beers: “Ik heb veel waardering voor het doorzettingsvermogen van Stichting WOEL en de deelnemers. Voor de gemeente was dit een pilot en die is mijns inziens goed geslaagd. Ik vind het heel fijn dat er op deze manier meer woningen beschikbaar komen voor starters en dat de kopers -  bijna allemaal jonge mensen uit Sint Pancras – de woningen kunnen vormgeven naar hun eigen ideeën. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Wellicht kan de gemeente meer locaties vrijmaken voor dit soort projecten.”

Inmiddels is een stedenbouwkundig plan opgesteld door Bouwbureau Tauber, met daarin twee blokjes van drie rijwoningen. Voordat de bouw kan starten, moet het bestemmingsplan nog deels worden aangepast. Belanghebbenden hebben dan nog de kans om een zienswijze in te brengen.

Pas na vaststelling van het uiteindelijke bestemmingsplan door de gemeenteraad, kunnen stappen worden gezet voor het bouwrijp maken van de locatie en het realiseren van de woningen.
Bekeken: 2482x