De zeven West-Friese gemeenten zijn niet akkoord met de voorgestelde vliegroutes van Lelystad Airport. Dit lieten ze in een brief aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu Sharon Dijksma weten, meldt mediapartner NH Nieuws. Er is te weinig bekend over de impact op de regio.

Eerder stuurden de zeven gemeenten al een brief dat ze onaangenaam waren verrast door de nieuwe vliegroutes boven West-Friesland als Lelystad Airport gaat uitbreiden. Het ministerie had hier niets van laten weten. Ook was zonder enig bericht een vliegroute nog tijdens de internetconsultatie noordelijker gelegd.

Toestellen komen aanvliegen via Enkhuizen en gaan over Bovenkarspel, Grootebroek, Zwaagdijk, Nibbixwoud en Wognum. Het vertrek gaat via het Heerhugowaard, Langedijk en Bergen. Maria Weeber, raadslid van Progressief West-Friesland, vreest dat vooral Enkhuizen de klos zal zijn. Al is de minimale vlieghoogte officieel 1.800 meter, zij denkt dat het daar eerder 800 meter wordt.

De gemeenten stellen dat op meerdere verzoeken om meer informatie maar beperkt is geantwoord, met schattingen en onduidelijke prognoses die regelmatig van elkaar verschillen. "Dat leidt tot meer vragen en schept geen vertrouwen", aldus de Hoornse wethouder Samir Bashara namens de West-Friese gemeenten.

Uit onvrede heeft de regio een officiële zienswijze ingediend om alsnog duidelijkheid te krijgen over de impact van de geplande vliegroutes. Ook wordt daarin verwacht dat West-Friesland in het vervolg goed op de hoogte wordt gehouden.
Bekeken: 2606x