Noord-Hollandse boeren zijn ongerust vanwege een dreigend verbod op het onkruidgif 'glyfosaat'. De Europese Commissie wil dat het gif binnen vijf jaar verdwijnt. Boeren zeggen geen goede alternatieven te hebben: "We moeten straks meer en misschien giftiger spul gebruiken."

Het dreigende verbod op het landbouwgif glyfosaat is een klap in het gezicht van de Nederlandse tuinbouw, vinden veel boeren. Zij willen het middel blijven gebruiken. "Het is heel jammer dat het misschien verdwijnt, want het is veilig voor mens, dier en milieu. Andere middelen zijn misschien wel schadelijker", zegt Marianne Barendregt van LTO Noord tegen mediapartner NH Nieuws.

Volgens Barendregt is er een heksenjacht ontstaan op het gif, omdat glyfosaat kankerverwekkend zou zijn. Ook zijn er verhalen over gewassen waar geen onkruid omheen kan groeien, dankzij glyfosaat. "Die gewassen komen niet voor in Nederland of Europa. Dat is verboden en dat willen we hier ook helemaal niet."

Het kan echter anders zegt bollenteler John Huiberts uit Sint Maartensvlotbrug. Hij gebruikt als biologische boer geen chemische onkruidbestrijders, maar maakt juist gebruik van wat zijn collega's 'onkruid' noemen.

De velden staan vol groen om de grond in goede conditie houden. "Hierdoor krijgt de grond meer natuurlijke vijanden van allerlei rare ziektes. Als je glyfosaat gebruikt, verstoor je de balans. De grond lijkt schoon van onkruid, maar zit vol ziektes."

Greenpeace en voedselwaakhond Foodwatch hebben de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, gevraagd glyfosaat te verbieden in Nederland. Europa stemt op 9 november over het wel of niet verlengen van de vergunning voor het onkruidgif.
Bekeken: 3006x