Normaal valt er in september zo'n 60 tot 70 millimeter regen in de provincie, maar daar zitten we vooral in het HAL-gebied al heel ver boven. Op 19 september 12:27 uur stond de teller bij het KNMI in Heerhugowaard en Langedijk op rond 225 mm en in het zuiden van gemeente Alkmaar op zo'n 237 mm. Nederland is in Heiloo en Castricum het allernatst.

Er zijn grote verschillen in het land. Zo wordt het zuidoosten gespaard en is op een locatie in Limburg slechts 35 mm gemeten. Alleen het westelijke puntje van Goeree-Overflakkee ving ook boven de 230 mm water.

Een aantal boeren vreest voor hun oogst. Zo verdrinken pootaardappelen na zo'n 24 uur onderwater te hebben staan. Maar niet iedere boer zit in de stress. Oebele van der Lei uit Schoorl tegenover NOS: ""Het is eigenlijk weer zoals vroeger. Ik zie hier allemaal ouderwetse weidevogels terug". Maar zijn land is dan ook een waterberging.

Tien van dertig Noord-Hollandse waterbergingen staan blank. Deze gebieden mogen bij extreme regenval onder lopen. Het gaat om natuurgebieden en weiden, maar ook het oude vliegveld van Bergen en de Wognumse ijsbaan.

Het Waterschap heeft ook extra pompen ingezet, zoals bij het gemaal in Obdam. Ze draaien allemaal op volle toeren en de weerberichten worden nauwlettend gevolgd. Veel calamiteitenbeheerders werkten 12 uur op, 12 uur af, maar de grootste druk is er nu vanaf.

De komende dagen verbetert het weer verder. Woensdag is er wellicht nog lichte regenval, maar daarna moet het droog blijven en zal de zon weer te zien zijn.
Pin It
Bekeken: 3369x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/