Deze week werd de kadernota gepresenteerd aan de gemeenteraad van Langedijk. De kadernota is de start van de nieuw op te stellen begroting van het komende jaar en de eerste integrale actualisering van financiën en beleid. Conclusie: het ergste lijkt voorbij en op langere termijn is er geringe financiële ruimte voor ontwikkeling. Dit meldt wethouder financïen Jasper Nieuwenhuizen het NHD.

De zaken zijn na hervormingen en bezuiningen dus op orde, maar het houdt niet over. En er zit mogelijk nog een addertje onder het gras: de precarioheffing, door vele gemeenten tijdens de crisis ingevoerd voor meer inkomsten. Langedijk vangt per jaar rond € 1,7 miljoen. Als het Rijk die melkkoe wegneemt, hoeft er niet extra bezuinigd te worden, maar ontwikkeling wordt lastig.

Evengoed is het redelijk positief nieuws, gezien de recente geschiedenis. Ook voor als er eindelijk eens harde noten gekraakt worden bij het onderwerp gemeentefusie, dan waarschijnlijk met Heerhugowaard. Al wordt het niet verplicht, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zit al sinds maart 2013 te hameren op vorming van gemeenten met minimaal 100.000 inwoners. De Langedijker dorpen zullen bij een fusie in ieder geval niet de armlastige tak van de familie vormen.

Sceptische raadsleden vrezen dat een fusie Langedijk zal deren, aldus het NHD. Mevrouw Schuijt van de CDA-is bang dat de zwembaden en de bibliotheek dicht moeten. Critici menen dat fusie met een goede partner juist deze faciliteiten zal kunnen waarborgen en dat het de raadsleden meer gaat om hun raadszetel. 

Pin It
Bekeken: 3345x
https://ee.itk.ac.id/data/