Onlangs heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn een lijst met 150 slecht presterende verpleeghuisinstellingen bekend gemaakt. Een derde van deze instellingen zou te weinig oog hebben voor kwaliteit en veiligheid van de zorg en weet zich niet goed te verbeteren.

De zorgcentra in Langedijk, zoals Horizon Zorgcentrum, stonden niet op de lijst, maar desondanks blijven de directeur en medewerkers van Horizon Zorgcentrum kritisch naar zichzelf kijken. “De zorg stopt nooit en we moeten continu blijven verbeteren en meegaan in veranderingen. Er is er een nieuwe generatie ouderen in opkomst, waar ook op ingespeeld moet worden”, aldus Henk Westerink, directeur van Horizon Zorgcentrum.

Om in te spelen op de nieuwe generatie ouderen, is Horizon het project 'Mondzorg' gestart in samenwerking met Horizon College Alkmaar en Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De mondzorg in Nederland is in de laatste decennia sterk verbeterd. De verwachting is dat daardoor het aantal dentate cliënten (cliënten met eigen gebit) in zorginstellingen zal toenemen. Dit heeft als paradoxaal gevolg dat daarmee de kans op slechte mondgezondheid toeneemt, want de mondverzorging van cliënten met volledige gebitsprothese vergt minder kennis en vaardigheden van de cliënten en de zorgverleners, dan de mondverzorging van cliënten met een dentate mond. Hoewel 90 procent van de huidige bewoners in Horizon een tandprothese draagt wil de directeur van Horizon toch starten met dit project en hiermee voorlopen op het probleem zich mogelijk in de toekomst toch zal voordoen.

Niet alleen inhoudelijk, maar ook in de uitvoeirng is het project vernieuwend. Het project wordt namelijk deels uitgevoerd door tandartsassistenten in opleiding. Zij leren de cliënten en medewerkers van Horizon wat goede mondzorg inhoudt en zelf leren zij meer over de ouderenzorg, wat vandaag de dag steeds belangrijker wordt.

Het project is gestart met een screening, waarbij de gebitten van de cliënten zijn onderzocht. Annette Dijkstra, docent Horizon College Alkmaar, was tevreden over de huidige mondzorg in Horizon. Toch zijn zowel de cliënten als de medewerkers van Horizon blij met het project. Zij kregen allen poetsinstructies en tips voor het verbeteren van de mondzorg. Zo is het achterhaald om een prothese ’s avonds in een glaasje water te zetten. Dit zorgt juist voor meer bacterievorming. Het is beter om de prothese beter te reinigen met groene zeep en een keer in de week een nachtje laten weken in azijn.

Over een half jaar vindt er nogmaals een screening plaats en wordt er gekeken of er verbetering heeft plaatsgevonden. De medewerkers van Horizon, de studenten van het Horizon College Alkmaar en het KNMT zijn tot nu toe al zeer tevreden over het project. Zij vinden het een goed initiatief om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Pin It
Bekeken: 3627x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/