Vanaf 22 februari worden 19 palen op fietspaden in de hele gemeente Langedijk vervangen. Aanrijdingen met stalen paaltjes leiden soms tot ernstige fietsongevallen, vooral bij oudere fietsers. De nieuwe 'botsvriendelijke' palen zijn flexibel en duidelijker zichtbaar.

Het beleid van de gemeente Langedijk is om zo min mogelijk palen op het fietspad te plaatsen. Een aantal jaar geleden zijn daarom veel palen weggehaald van plekken waar ze een risico vormden en niet echt een functie hadden. Maar soms is het nodig om autoverkeer tegen te houden. Hier worden nu de stalen paaltjes vervangen door flexibele palen.

Uit onderzoek blijkt dat fietsers minder letsel oplopen als ze onverhoopt botsen met een 'botsvriendelijke' paal. Bovendien zijn de nieuwe palen duidelijker zichtbaar. De palen zijn voorzien van een stalen onderstuk zodat het voor auto’s niet mogelijk is om de paal te passeren. 

Op negentien locaties worden de stalen palen vervangen door flexibele palen. Er wordt prioriteit gegeven aan drukke fietspaden. De locaties zijn afgestemd met de Fietsersbond. Het gaat om zes paaltjes in Sint Pancras, zes paaltjes in Broek op Langedijk, vier paaltjes in Zuid-Scharwoude en drie paaltjes in Noord-Scharwoude.

 

 

 

 

Bekeken: 2988x