Langedijk Centraal

De Alkmaarse huisvuilcentrale HVC heeft binnenkort een wereldprimeur op zijn naam staan: het restafval van HVC, oftewel bodemas, gaat in de toekomst dienen als bouwstof voor wegen en voor beton en asfalt. Hiermee voldoet HVC als eerste partij in de afvalbranche volledig aan de Green Deal. Donderdag is de eerste paal voor de wasinstallatie geslagen en burgemeester Bruinooge was hierbij aanwezig.

Er komt een installatie op het HVC-terrein die de bodemas reinigt en geschikt maakt als bouwstof. Hiermee wordt bodemas voor het eerst een volwaardige vervanger van zand. Dankzij deze installatie kan negentig procent van de bodemas worden hergebruikt, wat jaarlijks neerkomt op bijna een miljoen ton. De installatie komt er in samenwerking met Boskalis Environmental en moet in de zomer van 2016 klaar zijn.

Met de huidige verwerking van bodemas moet de as eerst met folie worden ingepakt, maar dat is met de nieuwe techniek niet meer nodig. ook kunnen er metalen zoals goud, koper en aluminium uit de bodemas worden gewonnen. Het is het streven dat in 2020 alle bodemas in Nederland op deze manier wordt gereinigd.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl