Langedijk Centraal

Het interview van het NHD met burgemeesters Piet Bruinooge van Alkmaar en Han ter Heegde van Heerhugowaard heeft flink wat stof doen opwaaien in bestuurlijk en bedrijvig Noord-Holland. Ook de burgemeesters van Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de voorzitter van de Federatie Bedrijvenverenigingen Alkmaar e.o. (FBA e.o.) hebben nu hun zegje gedaan over het interview en hun eigen standpunt richting fusie en samenwerking.

Piet Bruinooge gaf op oudjaarsdag aan nog steeds achter zijn idee van ‘Groot-Alkmaar’ te staan, een fusiegemeente van 250.000 inwoners ‘om echt een vuist te kunnen maken richting Den Haag en het bedrijfsleven’. In deze fusiegemeente zouden Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Castricum, Bergen en Heiloo moeten samengaan. Het opnieuw uitdragen van dit standpunt werd hem niet in dank afgenomen door de Alkmaarse partij OPA, die hem er na het interview weer even op wees dat dit standpunt al in 2011 niet goed was gevallen bij de regiogemeenten. Ook Han ter Heegde ziet ‘Groot-Alkmaar’ niet zo zitten, want volgens hem staat bij gemeenten met meer dan 100.000 inwoners het bestuur te ver van de burgers af.

Ondertussen vinden burgemeesters Koen Schuiling van Den Helder en Jaap Nawijn van Hollands Kroon één grote gemeente in de Noordkop van 150.000 inwoners ook wel een goed idee. Zij delen de mening van Bruinooge dat een gemeente met meer inwoners ook meer te zeggen heeft in de landelijke politiek. Burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, vindt ‘samenwerking waar mogelijk’ ook prima.

De voorzitter van FBA e.o., Frans Kramer, vindt ook dat een vergaande samenwerking tussen de gemeenten in de regio een goede zaak is. Voor het bedrijfsleven zou een fusiegemeente en grootschaligheid in het algemeen voordelig zijn omdat ze makkelijker grote projecten voor elkaar zouden kunnen krijgen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl