Bibliotheek Kennemerwaard heeft afgelopen jaar zo'n dertig procent meer uitleningen gehad dan in 2021. De regionale bibliotheekketen leende vorig jaar 788.189 producten, voornamelijk boeken, uit. En dat is opvallend, want er wordt gemiddeld juist minder gelezen. Chris Rode van Bibliotheek Kennemerwaard is blij met de toenemende populariteit. Maar hij wil graag ook het beeld wat nuanceren: "De bibliotheek gaat tegenwoordig niet alleen om lezen. Het is veel meer dan dat."

Een detective van Appie Baantjer, De Aanslag van Harry Mulisch of bijvoorbeeld een roman van Lucinda Riley. Lees jij weleens een boek? Het is een vraag die steeds minder Nederlanders met ja kunnen beantwoorden. Want waar mensen vroeger met een flinke stapel leesvoer het vliegtuig instapten of met een boek op de bank lagen, is dat vandaag de dag vaak anders. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de ontlezing groot is. Zo lezen twee op de vijf Nederlandse jongeren zelfs helemaal niet meer.

Maar bij bibliotheek Kennemerwaard zien ze juist een stijging van het aantal uitleningen. Ook weten meer mensen de zeventien vestigingen in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Dijk en Waard te vinden: vorig jaar 493.030 regiobewoners. Een toename van 45,6 procent. "Ja, die cijfers zien er heel positief uit", zegt Chris Rode. Als communicatiemedewerker is hij al meer dan twintig jaar betrokken bij de bibliotheekketen. En in die twintig jaar heeft hij de rol van de bieb ingrijpend zien veranderen. "Jaren geleden kwamen mensen hier eigenlijk alleen om boeken te lenen. Tegenwoordig draait de bibliotheek niet alleen meer om lezen, maar staan we ook heel erg in dienst zijn van de maatschappij." Rode noemt verschillende initiatieven op: "Denk bijvoorbeeld aan het Taalcafé waarbij mensen Nederlands kunnen leren en het Formulierenpunt. Daarbij helpen vrijwilligers bij het begrijpen en invullen van aanvragen en ontheffingen."

Hoewel het aantal bibliotheekbezoekers en uitleningen in de lift zit, zijn er ook dalingen in de statistieken te zien. Zo werden minder e-books (64.905) en luisterboeken (28.882) uitgeleend. Maar de maatschappelijke rol die Bibliotheek Kennemerwaard nu heeft, zit de keten volgens Rode als gegoten. "Vanuit Den Haag wordt opgelegd om maatschappelijk betrokken te zijn en die rol willen wij ook graag vervullen. Mensen ondersteunen die hulp nodig hebben, daar gaat het om." En benadrukt de bibliotheekmedewerker: "We merken ook dat mensen vaker bij de bibliotheek langskomen als ze eenmaal weer over de drempel zijn geweest. Ze komen een paar dagen later terug om een boek te lenen of gaan naar andere activiteiten die georganiseerd worden. De bibliotheek is springlevend."


Ook landelijk gezien neemt de populariteit van bibliotheken toe. Mensen met een bibliotheekpas leenden vorig jaar in totaal 51 miljoen boeken. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal geleende e-books lag op 7,4 miljoen en nam met zo'n 1,5 procent af.

Opvallend is dat tegen de cijfers vanBibliotheek Kennemerwaard in, landelijk gezien bibliotheekleden vaker kiezen voor luisterboeken. In 2022 werden er bijna 2,1 miljoen van dit soort boeken geleend, een jaar eerder waren dat er nog 1,9 miljoen.


Pin It
Bekeken: 1388x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/